Eksfoliering & Peeling

Det første skridt til at behandle hyperpigmentering af typen hyperpigmentering, dvs. mørke pigmentpletter, er at fjerne de yderste pigmenterede hudceller gennem forskellige typer af eksfoliering og peeling. Dette trin er valgfrit, men kan hurtigere behandlingen. Eksfoliering og peeling af huden stimulerer dannelsen af nye hudceller, og ved hjælp af pigmentreducerande cremer mod pigmentpletter, sikre at disse nye hudceller ikke indeholder den samme mængde pigment (melanin). Nogle af de syrer, der kan anvendes til eksfoliering have desuden en vis direkte virkning på pigmentet (ex. Mandelsyre). Mange af de cremer, der findes mod pigmentpletter indeholder også eksfolierende syrer, som gør disse cremer arbejde som en 2-i-1-behandling.

Risici med Peeling och Exfoliering

Eksfoliering i almindelighed og især peeling med syrer gøre din hud mere følsom over for sollys og risikoen for at flere pigmentpletter dannes stiger. Det er altid vigtigt at bruge solcreme og undgå solen i behandlingen af pigmenterede pletter, men bruges eksfoliering og peeling, bliver dette endnu vigtigere. Mange vælger derfor at udføre denne behandlingstrin kun i vintermånederne.

Cremer mod Pigmentpletter

Når du bruger en creme mod pigmentpletter, skal du være opmærksom på, om den indeholder eksfolierende syrer eller ej. Hvis den indeholder er det ikke nødvendigt at anvende andre eksfolierende produkter. Vær opmærksom på creme indeholder følgende bestanddele: glycolsyre (glycolic acid), salicylsyre (salicylic acid), mælkesyre (lactic acid) eller mandelsyre (mandelic acid). AHA syre eller “alpha hydroxy acid” er en kollektiv betegnelse af forskellige syrer og bør også være kendt i denne sammenhæng.

Vores testvindende blegecreme Yellow Cream indeholder både glycolsyre og salicylsyre. Læs mere om det i trin 2 om blegecremer

Kemisk Peeling

Mange professionelle behandlinger mod pigmentpletter begynder med en særlig kemisk peeling med særlige ingredienser, der gør det ekstra effektiv mod pigmentering. Derefter bruges en blegecreme til at forbedre resultaterne yderligere. Eksempler på professionelle kemiske peelinger er “spot peeli” fra Dermaceutic og “yellow peel” fra Mene&Moy. Disse kan du ikke købe til eget brug, men du kan få dem professionelt udført på et dermatologi klinik. De forskellige peels indeholder ofte en eller flere af syrerne vi nævnt ovenfor, men også specielle ingredienser til pigmentet. Ofte kan det være de samme typer af ingredienser der også findes i blegecremer, såsom kojisyre og retinol.

Der findes også peelinger til brug i hjemmet, som kan være effektiv mod pigmentering. F.eks peeling baseret på mandelsyre, men der er også mange specielle peelinger med blegende ingredienser.

Læs mere: kemiske peelinger på kemiskpeeling.dk

Fysisk Eksfoliering (scrub peel)

Må du ikke ønsker at bruge en peeling med stærke syrer findes muligheden for at bruge en scrub peeling. Disse vil ikke arbejde så dybt som syrer, men kan stadig bidrage til at fjerne de øverste, tørre og døde hudcellerne, der er i vejen for ingredienser i en creme til at trænge grundigt ind i huden.

Du læser Trin 1. Eksfoliering & Peeling

Trin 2. Blegecreme mod Pigmentpletter

Trin 3. Beskyt dig selv mod solen