Leverpletter (Alderspletter)

åldersfläckar-hand

Leverpletter er en type af pigmentpletter der er 5-30 mm i diameter og veldefineret. De varierer i farve fra lys gul til rød til brun til sort og ofte har en varierende udseende. De kaldes også for solar lentigo eller solare lentigines

De opstår ofte på arme, skuldre, ansigt, pande og bagsiden af hænderne, de hudområder, der ofte er udsat for solen. De kan optræde som en enkelt plet eller flere grupperet sammen. Denne type af pigmentforandring er egentlig ikke et tegn på alder, men de har tendens til at udvikle sig langsomt over tid og især med gentage ophold i sollyset, men nogle gange de dukker op pludseligt.

Fjern og behandle leverpletter

I de fleste tilfælde er disse pletter ganske harmløse. Men nogle gange de har været kendt at komplicere påvisning af hudkræft. Men selv om de er uskadelige, da de anses for at være til tider grimme og nogle mennesker vælger at fjerne dem. Bredspektrede solcreme kan bidrage til at forhindre deres udseende og forhindre yderligere mørkfarvning af dem. Cremer kan lyse op pletter, hvis de anvendes i løbet af et par uger til måneder. De kan også fjernes med kemiske peelinger, laser terapi eller fryser med fokus på melanin i huden. Også efter behandlingen fortsættes omhyggelig brug af solcreme er vigtig, fordi pigmentering sandsynligvis komme tilbage næste sommer.

Hvem udvikler leverpletter (lentigo solaris)?

Fra 40 år, er de vanskeligere for huden at komme sig efter soleksponering og leverpletter er meget almindelige i denne aldersgruppe, især blandt dem der tilbringer meget tid i solen. Imidlertid kan leverpletter begynder at udvikle så tidligt som 20 – 30 år. Selvom UV-lys fra kunstige kilder såsom solarium kan forårsage solpletter. Hvide og asiatiske folk er dem mest sandsynligt at udvikle disse pletter, især dem med hudtyper I-III. For det meste er det de mennesker der har svært ved at blive brune af solen og forbrænder forbrænder i størst risiko for at udvikle denne type af pigmentpletter, men også dem der får tan og ikke forbrænder sig kan lide.

Det menes, at UV-stråler i sollyset udløser mutationer, som igen forårsager en lokaliseret spredning af melanocytter i vækstlaget af det øverste lag af huden (epidermis), og som et resultat en stigning i produktionen af melanin. Det er denne stigning i melanin der skaber de såkaldte leverpletter ved at øge mængden af pigment i epidermis, der til tider kan ligne en stor fregne.

Hvad er årsagen til leverpletter?

Mekanismerne bag denne form for hyperpigmentering er for nylig blevet præciseret af Imokawa og medarbejdere. I tillæg til en fordobling af TYR-positive melanocytter i huden med solpletter i forhold til ikke-påvirket hud, at der forekom en molekylær netværk, hvor forøget ekspression af ET-1 / ET (B) R kaskaderar og højere udtryk for SCF i læsionale hud som samt cross-kommunikation af disse to signalveje som følge af UV-eksponering spiller en vigtig rolle i mekanismerne lentigo solaris.

Systemiske sygdomme, der udviser flere pletter kan omfatte Peutz-jeghers syndrom (mave hamartim, buccal, labial, perorial eller digital makuler, debut ved fødslen eller den tidlige barndom)

Forskelle mod malignt melanom

Solar lentigo skal adskilles fra præmaligne læsioner såsom pigmenterede aktiniske keratoser eller lentigo maligne. Pigmenterede læsioner med hurtig vækst og forandring, (fx smerte, kløe, mild eller tilbagevendende blødning, dårlig heling), usædvanlige skader eller dem med egenskaber, der kan være forbundet med melanom biopsi bør udføres på. Fuld tykkelse excisional biopsi eller Hulning biopsi (for store læsioner eller i ansigtet eller kosmetisk følsomme områder) er en acceptabel metode til biopsi i disse tilfælde. Solar lentigo kan skelnes klinisk fra flad seborrheic dermatitis eller pigmenteret aktinisk keratose ved fraværet af epidermal hyperkeratose. Biopsi kan lette diagnosen i usikre tilfælde.