Melasma – Chloasma – Fjernelse af disse pigmentforandringer

melasma-2Melasma er en almindelig forekommende type af pigmentforandringer, der opstår på grund af hormonelle forandringer under graviditeten eller indtagelse af p-piller, og påvirker særligt sol-eksponerede områder af huden. Det er kendetegnet ved lys-brun, grå-brun eller mørke brune pletter i ansigtet, særligt kinderne, central ansigt, pande, øvre læber, næse, hage og omkring øjnene. Melasma i ansigtet ligner udseendet af leverpletter men dækker større områder af huden. Det kan også blive vist på andre dele af kroppen, der udsættes for meget sol, såsom ryg, underarme og nakke.

Melasma forekommer ofte i en af tre spredningsmønstre:

  • Midten af ansigtet: 63%
  • Kinder og kæber: 2%
  • Hagen: 16%

Men forekommer ofte i mere end én af disse områder.

Behandling af melasma / chloasma

Ved at bruge solcremer og undgå solen forhindres melasma fra at blive værre. Anden behandling kan være blegecreme. En af de mest almindelige behandlinger for melasma er solcremer. Det betyder at bære solcreme hver dag og genanvende mere solcreme hver anden time. Dermatologer anbefaler også, at du bære en bredskygget hat, når udendørs. Solcreme alene kan ikke give dig den beskyttelse du har brug for. I tilfælde af hormonalt forårsaget melasma, når fødslen har fundet sted, eller når anvendelsen af p-piller er ophørt forsvinder pletterne sædvanligvis på egen hånd.

melasma-dermaceutic2

Melasma før og efter behandling med Dermaceutic Spot Peel og 2 måneders brug af Yellow Cream

Melasma er normalt forårsaget af graviditet eller p-piller

Melasma kan opstå under graviditet. Det er normalt relateret til overskydende hormoner der opstår under graviditeten, ved hjælp af fødselskontrol piller eller endokrine forstyrrelser. Hos kvinder der tager orale præventionsmidler udvikler omkring 30% melasma fordi deres kroppe gennemgår en lignende type hormonelle forandringer der sker under graviditet. Melasma på overlæben kan indikere brug af p-piller. Det kan også være forbundet med nogle andre lægemidler eller alvorlig leversygdom, eller det kan være ukendte årsager.

Andre faktorer, der kan bidrage til dens dannelse er en kombination af solskader og anvendelsen af visse produkter, såsom deodoranter eller hygiejneproduktersom som du har en følsomhed eller allergi for.

Typer af melasma – Epidermal og dermal

Der findes tre typer af melasma: epidermal, dermal og blandet.

Afhængigt af om du har dermal eller epidermal melasma behandlingen vil være anderledes. Den dermale formen er usandsynligt, at reagere på blekande- og pigmentreducerande midler. Melasma kan forekomme enten som brun eller blå pigmentering afhængig af dybden af pigmentering. Epidermal pigmentering er brun. Det kan nemt behandles med blegecremer osv, mens dermal pigmentering er blålig og er sværere at behandle.

Epidermal melasma tendens til at være lys brun og forstærket i undersøgelsen med UV-lys. Epidermal melasma er karakteriseret ved øget melanin i vækstlag (stratum basale), i huden og lagene over dette, med nogle vakuolisering i Vækstlaget. Dette er den mest almindelige og nemmeste form af melasma at behandle .

Dermal Melasma är oftast grå- eller blåaktig i färgen och förstärks inte vid undersökning med UV. Den så kallade Tyndalleffekten står för det blå utseendet av dermal melasma. Detta beror på melanins absorption av ljus och brytningsegenskaper hos ljuset själv, vilket leder till dess efterföljande spridning och återkomst med en upplevd blå nyans. Dermal melasma visar sig ofta vara svår att behandla, och man har endast funnit att det kan förbättras med produkter som innehåller mandelsyra alternativt Fraxel laser eller IPL.

Dermal melasma er normalt grå eller blålig i farven og ikke forstærket når undersøgt med UV. Den såkaldte Tyndalleffekten står for den blå udseende af dermal melasma. Dette er fordi melaninets absorption af lys og refraktive egenskaber af lys selv, hvilket fører til lysets efterfølgende spredning og tilbagevende med en opfattet blå nuance. Dermal melasma ofte viser sig vanskeligt at behandle, og man har kun konstateret at det kan forbedres med produkter der indeholder mandelsyre alternativt Fraxel laser eller IPL.

Blandet melasma er mørkebrun med varierende forstærkning af UV-lys. Hvis en UV-lys undersøgelse er i tvivl kan en biopsi være nødvendigt at skelne mellem de to typer

Hvem får melasma? (Epidemiologi)

Studier af epidemiologien for melasma viser at der er en fælles sygdom blandt mørke mennesker. Det er mere fremtrædende hos patienter med hudtyper IV til VI. Det er almindeligt blandt folk fra Mellemøsten, latioamerikaner, afrikansk-amerikanere og afrikanere (især etiopiere) og asiater og blandt øerne i Stillehavet.

Der er en klar genetisk disposition for udvikling af melasma, fordi det kan ses i mødre i samme familie, og selv i tvillinger. Melasma kan også forekomme hos mænd, men mænd udgør kun 5-20% af tilfælde, afhængigt af den population, der måles.

Hvad er årsagen til melasma? (Patogenese)

Mekanismen bag forekomsten af melasma er uklar. Nogle forskere har foreslået, at betalipotropin som secerneres af hypofysen kan inducere melasma. Det er et kendt melanotrofisk peptid. Dette er imidlertid endnu ikke bevist, da niveauerne af proteinet ikke ændres mellem ramte og ikke-ramte.

Melasma er stærkt påvirket på nogen måde af østrogen eller progesteron, i betragtning af den tidsmæssige sammenhæng mellem indtræden af graviditet og indtagelsen af p-piller. Undersøgelser af melasma hos mænd er også blevet vist i subtile hormonelle ubalancer som en mulig mekanisme for dens patogenese. Interessant, kvinder, der er postmenopausale og modtage østrogenbehandling normalt ikke har melasma. Men hvis kvinden er givet hormon der indeholder progesteron, er det sandsynligt, at hun får melasma. Dette indebærer, at progesteron er en vigtig medierende hormon i melasmainduktion.